Интимност по време на възпаление на простатата

Сексът с простатит предизвиква много спорове сред съвременните лекари. Някои експерти смятат, че интимността е полезна за пациента. Други лекари твърдят, че контактите могат да влошат хода на патологичния процес. За да разберете дали е възможно да правите секс с такава диагноза, трябва да знаете спецификата на диагнозата.

Пренебрегването на симптомите на простатит води до сериозни последствия и проблеми с партньора

Характеристики на заболяването

Простатит се открива при голяма група пациенти. Диагнозата се среща при 30% от младите хора и повече от 60% от пациентите в напреднала възраст. Има погрешно схващане, че това заболяване засяга само отслабено тяло. Но това далеч не е вярно. Възпалението на простатната жлеза има много причини. Поради тази причина може да се появи при мъже от всяка възрастова категория.

Патологията има няколко разновидности. Често срещана форма се счита за бактериално и абактериално хронично заболяване. При бактериалната форма причинителят е патоген. Бактерията навлиза в тъканта на простатата през пикочните пътища. Често инфекцията става възможна поради незащитен сексуален контакт с носител на болестта. Бактерията се движи бързо през уретралния канал. Микроорганизмът предизвиква постепенна промяна на здравата микрофлора.

Простатната жлеза се намира в горната част на канала под пикочния мехур. Лобовете му прилепват плътно към стените на пикочните пътища. Горната част на органа е в тясна връзка със сфинктера на пикочния мехур. При разпространение на микроба в горната част на пикочната система се наблюдава инфекция на лигавицата на простатата. Бактерията прониква в подкоровата му част.

Микробът активно се размножава в органа. Патогенът се храни със здрави клетки. Появяват се участъци от атрофирала тъкан. Върху такъв материал се образува флора, идеална за развитието на възпалителния процес. На фона на възпалението бактериите остават без храна. Това води до тяхната смърт. В този случай патогенният процес продължава.

След смъртта на микроорганизмите, видимите симптоми на пациента изчезват. Мъжът не изпитва никакъв дискомфорт. Тази форма на патология е по-трудна за избор на ефективно лечение. Често специалистите трябва да променят курса на терапията.

Абактериалната разновидност се среща при голяма група пациенти. Причината за тази форма може да бъде много фактори. Заболяването се развива при травма на слабините, температурни промени в таза, хормонални скокове, затлъстяване и заседнал начин на живот. Заболяването засяга хора, които имат заседнала професия или прекарват много време пред компютъра.

Тази патология води до постепенно забавяне на кръвообращението в таза. В същото време органите получават по-малък обем вещества, необходими за образуването на млади клетки. Стареенето на тъканите е придружено от натрупване на мъртва тъкан в определени области на простатата. Под такъв материал се развива възпаление.

Опасността от простатит се крие в негативното му въздействие върху функциите на простатната жлеза.

Органът е отговорен за няколко важни процеса. В жлезистия слой се произвежда специално вещество - секрет. Секретът е основата на семенната течност. Подкорието отделя и известно количество от хормона тестостерон. На фона на простатит тези функции намаляват.

Опасни последици

Заболяването причинява много проблеми на пациента. При простатит се наблюдават следните негативни промени:

 • еректилна дисфункция;
 • влошаване на параметрите на спермата;
 • появата на болка в различни локализации.

Ако еректилното състояние е нарушено, възбудата на мъжа изчезва по време на контакт. Освен това продължителността на контакта е намалена. В някои случаи се наблюдава бърза еякулация при лека възбуда. Това води до проблеми с партньора ви.

Много е важно простатитът да се диагностицира навреме с помощта на тестове, това ще ускори възстановяването

Простатитът също е изпълнен с влошаване на броя на сперматозоидите. За да настъпи бременност, спермата трябва да има определени качества. При здрав пациент сперматозоидите активно се движат в секреторното вещество. Ако се диагностицира, спермата става гъста. При вискозни секрети сперматозоидите се движат по-бавно. Повишаването на киселинността причинява смъртта на някои зародишни клетки. Продължителният ход на заболяването е придружен от първично мъжко безплодие.

Много пациенти се оплакват от болка на различни места. Поради възпаление се появява болка при уриниране. Също така, неприятните усещания придружават дефекация и интимност. По време на еякулация може да се появи остра непоносима болка. Ако мъжът има такъв симптом, той спира да води полов живот.

Поради тези причини трябва да знаете дали е възможна интимност при простатит.

Причини за забраната за интимност

Не всички лекари допускат полов акт при наличие на диагноза. Има няколко забранителни фактора. Сексът е забранен поради следните причини:

 • бактериална природа на заболяването;
 • остра форма на патология;
 • развитие на допълнителни усложнения.

При бактериален простатит сексът е забранен. Тази форма се причинява от патогенни микроорганизми. Патогенните бактерии се намират в микрофлората на уретралния канал, простатната жлеза и пикочния мехур. При незащитен контакт част от опасните микроорганизми навлизат в женската вагина. Съществува риск от заразяване на партньора. При правилно лечение човек не може напълно да се отърве от простатита. В този случай и двамата партньори се нуждаят от лечение.

Сексът също не се препоръчва при остри състояния. Острият тип простатит е придружен от няколко негативни признака. Мъжът показва леко повишаване на телесната температура. Има и остра болка по време на интимност. В някои случаи от уретрата се отделя патогенна течност. Поради тази причина експертите не препоръчват да правите секс по време на период на обостряне.

Специалната гимнастика при простатит укрепва както мъжкото, така и женското тяло

Някои лекари твърдят, че половият акт причинява допълнителни усложнения в хода на заболяването. При прекомерна интензивност на сексуалните контакти, отслабената от болестта жлеза спира да работи правилно. Също така, неправилният избор на поза може да бъде придружен от допълнителен натиск върху възпалените тъкани. Повишеното налягане е придружено от бързото разпространение на възпалението по стените на простатната жлеза.

Сексът също не се препоръчва поради планиране на бременност. Простатитът води до патологични промени във функционирането на органа. Секреторната основа се сгъстява и става вискозна. В това състояние сперматозоидите губят необходимите качества за оплождане. Дори ако бременността настъпи с такова качество на спермата, плодът не винаги е в състояние да се развие правилно. Рискът от раждане на дете с различни патологии се увеличава.

Когато интимността е полезна

Но в допълнение към негативните аспекти, сексът при наличие на простатит има и редица положителни качества. Особено важен е за лечение на абактериални форми на заболяването. Смята се, че половият акт има следните положителни качества:

 • допълнително стимулиране на стените на органа;
 • отстраняване на излишните секрети;
 • повишено кръвообращение в таза;
 • ускоряване на оздравителния процес.

Сексът има допълнителен благоприятен ефект върху стените на органа. Този ефект има подобни свойства на масажа на простатата. За лечение на хроничен простатит и предотвратяване на заболяването се препоръчва да се подложи на курс на масаж. Мануалното въздействие се извършва през ректума. Масажът на жлезата води до ускоряване на притока на кръв в нейните тъкани. В този случай опасните микроорганизми се елиминират, интензивността на възпалението се намалява и задръстванията се елиминират.

По време на полов акт в определена поза се упражнява натиск върху предната стена на простатната жлеза. При определена честота на триене такъв натиск предизвиква ефекти, подобни на масаж на орган. Поради тази причина се препоръчва да се избере определена позиция и честота на движенията по време на полов акт.

Основната полза от секса е да увеличи притока на кръв към тазовите органи. Кръвната течност е източник на хранителни и полезни вещества за всички системи и тъкани. Съдържа голям брой червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки са отговорни за улавянето на въздушните молекули от повърхността на кожата. Молекулата на веществото е фиксирана във вдлъбнатина на повърхността на червените кръвни клетки. Чрез съдовата система червените тела разпределят кислорода до вътрешните органи. Ускоряването на кръвообращението спомага за повишаване на нивата на кислород в тазовите органи.

Мъж с абактериална форма на простатит има полза от интимна близост с жена

Увеличаването на доставките на полезни микроелементи също предизвиква активна пролиферация на тъканните клетки. Клетките започват да се делят. Младите тъкани заместват увредени и мъртви участъци. В същото време интензивността на възпалението е значително намалена. Формата на простатната жлеза се възстановява.

Сексът е полезен и за елиминиране на застояли секрети от простатната жлеза и семепровода. Поради простатит вискозитетът на секрецията се увеличава. Поради тази причина част от еякулата се съхранява по стените на семепровода и простатата. Патогенният материал може да бъде отстранен само по време на интимност. Не се препоръчва обаче повторен контакт. След като жлезата се очисти от патогенния секрет, нейната дейност постепенно се възстановява. Това има положителен ефект върху качеството на семенната течност.

Всички тези положителни свойства на половия живот ускоряват оздравителния процес. Лечението по това време помага бързо да се елиминира болестта.

Правила за сексуален живот

Не всички пациенти знаят за особеностите на секса с простатит. Интимността по време на заболяването трябва да се извършва съгласно определени правила. Лекарите дават следните препоръки на мъжете:

 • редовен сексуален живот;
 • използване на контрацепция;
 • спазване на правилата за интимна грижа;
 • редовни посещения при специалист;
 • отказ от допълнителни средства при контакт.

Основната задача на мъжа е да има редовен сексуален живот. Сексът трябва да се извършва поне веднъж на два дни. При такъв брой контакти простатната жлеза има способността бързо да се възстанови и да произведе необходимия обем нов еякулат.

Редките сексуални контакти са вредни, ако имате диагноза простатит. При нередовен секс се наблюдават негативни промени в дейността на простатата. Те са изпълнени с влошаване на здравето на мъжа и нарушаване на хормоналната система. Ако човек с простатит не може да има редовен сексуален живот, е необходимо напълно да се въздържат от интимност за периода на лечение.

Незащитеният секс може да причини опасни последици за жената

Всеки сексуален контакт трябва да се извършва с помощта на контрацепция. За тази цел се използва презерватив. Продуктът от латекс предотвратява навлизането на патогенни микроорганизми в женската репродуктивна система. Презервативът предотвратява риска от инфекция на сексуалния партньор. Използването на прекъснат полов акт при простатит не може да предпази жената от инфекция.

Това правило е особено важно за планиращите двойки. Ако мъжът има възпаление на простатната жлеза, двойката трябва да бъде внимателно защитена до края на терапевтичните мерки. Зачеването с простатит е опасно за по-нататъшното развитие на плода.

Не всички мъже внимателно спазват правилата за интимна грижа. Това причинява бактериална инфекция. За да избегнете допълнителна инфекция по време на секс, трябва да спазвате всички правила за интимна хигиена.

Какво още трябва да знаете

Преди полов акт е необходимо да почистите пениса от натрупването на секреторна слуз под препуциума. За да направите това, трябва да използвате специален гел. Почистването трябва да се повтори след интимност. Бельото трябва да се сменя всеки ден или след къпане. Кърпата и сапунът трябва да се използват индивидуално. Поддържането на хигиена позволява на уретралния канал бързо да се отърве от патогенната микрофлора.

Лекарите също не препоръчват използването на допълнителни средства за стимулация по време на полов акт. За да засилят положителните усещания, много двойки използват лубриканти, гелове и приставки. Всички тези лекарства причиняват промени в микрофлората на гениталните органи. При простатит такава промяна е изпълнена с развитие на усложнения. Протичането на заболяването значително се усложнява. Поради тази причина двойката трябва да избягва допълнителни стимуланти по време на периода на лечение.

Също така е грешка да се използват хапчета за възстановяване на ерекцията. Такива лекарства предизвикват повишен приток на кръв към кавернозните тела на пениса. Когато се използва, кръвта се фиксира в органа за няколко часа. Продължителното възбуждане на фона на простатит е изпълнено с развитието на силно удебеляване на простатната мембрана. Това води до влошаване на състоянието на пациента.

Лечението на възпаление на простатата трябва да бъде придружено от лекарско наблюдение. Само специалист може да даде препоръки относно интимността по време на лечението на простатит. Спазването на всички правила води до бързо възстановяване на мъжкото сексуално здраве.