Какви лекарства се използват при лечение на възпаление на простатата

Лечението на простатит при мъжете включва използването както на лекарства, така и на физиотерапия. Като допълнителни методи на пациентите могат да се предписват фитотерапия, масаж на жлезите, акупунктура. Това е интегриран подход, който позволява не само да се предотврати обострянето на заболяването, но и напълно да се отърве от него. Медикаментозното лечение на простатит винаги се провежда на курсове и се предписва само след пълен преглед на простатната жлеза.

хапчета за простатит

Лекарствата за лечение на простатит ще бъдат ефективни само ако са правилно предписани от лекар.

дълготрайни активи

По правило уролозите предписват няколко вида лекарства на пациенти, които имат възпалително заболяване на простатната жлеза. Това ви позволява да се справите много по-бързо с нарушенията, възникнали в простатата. За подобряване на състоянието й се използват лекарства с антибактериално и имуностимулиращо действие, мускулни релаксанти, хормонални средства и алфа-блокери.

Лекуващият лекар предписва индивидуална терапевтична схема за всеки пациент след задълбочено проучване на анализите и резултатите от ултразвука.

тестове за простатит за предписване на лекарства

Невъзможно е да изберете сами лекарства за простатит, тъй като това може да провокира влошаване не само на състоянието на простатната жлеза, но и на общото благосъстояние.

Медикаментозното лечение на хроничен простатит с антибиотици не винаги е показано. Ако пациентът няма симптоми на заболяването и в същото време се чувства нормално, тази група лекарства може да не се предписва. В този случай хроничният простатит може да се лекува с билкови лекарства и алфа-блокери.

Антибактериални лекарства

При откриване на хламидия и други инфекции могат да се използват флуорохинолони, които имат висока бионаличност и могат да проникнат в лигавицата на простатата в най-кратки срокове.

След откриване на простатит на пациента се предписват лекарства, включително антибиотик. Режимът се избира от лекаря в зависимост от състоянието на пациента.

При липса на желания ефект от употребата на флуорохинолони, лекарят може да предпише курс с други лекарства. Ако по време на изследването лабораторните изследвания показват наличието на хламидия, на пациента се препоръчва тетрациклини. Тяхната ефективност е свързана с бързото му проникване в простатната жлеза на активните компоненти на лекарството и с присъщото му свойство да унищожава патологични микроорганизми възможно най-бързо.

При многократно лечение, преди да лекува рецидив на простатит при мъже с лекарства, лекарят съставя нов режим на приемане на антибактериално лекарство, което най-често включва по-ниски дози. Ако избраните лекарства са били неефективни, това може да означава, че те не са подходящи за пациента или са предписани неправилно.

Препарати с антибактериален ефект са показани само когато патогенни микроорганизми са станали причинители на простатит.

Трябва да се помни, че бактериите почти винаги присъстват по един или друг начин в човешкото тяло. По време на нормалното функциониране на имунната система те са неактивни и не представляват особена заплаха за здравето. Отслабването на имунната система под въздействието на други провокиращи фактори води до активиране на патогенна микрофлора, която прониква в тъканта на простатата и води до остро заболяване.

настинка като причина за простатит

Острата фаза на бактериалния простатит изисква използването на антибактериални средства. Ако такова лечение не се извърши, възпалителните процеси могат да отидат в пикочния мехур, уретрата и бъбреците. Има доказателства за връзка между бактериалния простатит и уролитиаза. Липсата на антибиотична терапия води до хронична форма на заболяването, която се лекува много по-трудно и по-дълго.

Принципи на назначаване

При остър простатит лекарствата се предписват веднага след общ преглед и разпит на пациента. По правило урологът не чака резултатите от тестовете и предписва режим, който предвижда прием на макролиди, флуорохинолони и аминогликозиди през първите дни. По-рядко на пациентите се предписват еритромицинови антибиотици, тъй като такива средства не са в състояние да доведат до масово унищожаване на бактериални микроорганизми.

След като урологът получи резултатите от изследването, лекарят може да промени режима или да включи други лекарства в него. Използването само на едно лекарство е оправдано при лек простатит. При избора на лекарства трябва да се вземе предвид възрастта на мъжа и наличието на други заболявания. Ако пациентът страда от чернодробно или бъбречно заболяване, дозите могат да се коригират според степента на органна дисфункция.

Пациентът трябва да уведоми уролога за лекарствата, които приема или е приемал сравнително наскоро.

Ако по някаква причина мъж е пил антибиотици, лекарят трябва да вземе предвид този факт, тъй като такива лекарства може да са неефективни.

инжекции за простатит

Ако универсалната схема, назначена на пациента, не даде желания ефект, може да се използва друга, която има по-мощен ефект. За да се засили ефектът, антибиотиците се предписват под формата на инжекции, така че пациентът с остро възпаление на простатата може да бъде хоспитализиран. Лечението на простатит у дома се извършва с антибактериални лекарства под формата на капсули. В този случай е изключително важно да се спазват всички правила за получаване на такива средства. Ако се отклоните от схемата, терапията може да бъде неефективна. Отмяната или удължаването на курса се извършва само от лекар.

Обикновено правилно подбраните антибактериални лекарства дават положителен ефект на третия ден след началото на приема. Ако симптомите продължават, е необходимо да посетите уролог, за да прегледа режима на лечение.

консултация с лекар за простатит

Хормонални препарати и супозитории

Правилно предписаната лекарствена схема помага за намаляване на симптомите, характерни за възпалително заболяване на простатната жлеза. На първо място, дискомфортът, който възниква при простатит по време на уриниране, започва да изчезва. При използване на неподходящи лекарства болката, проблемите с изпразването на пикочния мехур и еректилната дисфункция могат да продължат. При някои мъже има тенденция към постепенно влошаване на потентността. Много често при липса на имуномодулиращи средства в режима на лечение заболяването може да се върне.

При липса на положителни резултати при лечението на хроничен простатит на пациента се предписват хормонални средства. Те помагат за облекчаване на възпалението, възстановяване на ерекцията.

Такива лекарства, макар и ефективни, могат да имат много странични ефекти, така че трябва да се използват с повишено внимание, като се спазва точната дозировка, препоръчана от лекаря.

При възпаление на жлезата ректалните супозитории могат да се използват и като помощни средства. Такива супозитории обикновено се понасят добре от пациентите, тъй като съдържат естествени съставки. Добър ефект имат средствата на основата на мед, прополис, комплекс с екстракт от противовъзпалителни и антисептични билки.

Ректалните супозитории помагат за облекчаване на отока на жлезата, намаляване на болката и нормализиране на микроциркулацията на кръвта.

Днес в аптеките можете да закупите супозитории или таблетки, направени на базата на сублимирана говежда простата. Те подобряват структурата на тъканите на простатата, облекчават възпалението и спомагат за ускоряване на регенеративните процеси.

За възстановяване на тялото и укрепване на имунната система, която често е отслабена след възпалително заболяване на простатната жлеза, е показано използването на комплекс, съдържащ витамини и микроелементи. На пациентите могат да бъдат препоръчани и антиоксидантни лекарства, които помагат за предотвратяване на развитието на хиперплазия и злокачествени новообразувания в простатата.