Препарати за простатата

Простатата, известна още като простатната жлеза, е странен орган, който е част от мъжката репродуктивна система. Формата на простатата често се сравнява с ядлив кестен, защото изглежда като сплескан конус.

Простатит, доброкачествена простатна хиперплазия и рак на простатата са трите основни заболявания на простатата. И трите заболявания могат да съществуват едновременно в една и съща простата. Тоест, наличието на простатит не изключва наличието на хиперплазия на простатата и рак на простатата при пациента и обратно.

В групата лекарства за лечение на заболявания на простатната жлеза има много ефективни средства, които подобряват състоянието на простатните тъкани и общото състояние на тялото на пациента. Какви лекарства помагат на мъжа да облекчи симптомите на свръхрастеж на тъканите и свързания с тях дискомфорт и какъв е техният ефект?

Анатомия

Простатната жлеза се състои от два дяла, отдясно и отляво, свързани помежду си чрез възел, разположен под пикочния мехур. Гърбът му е в непосредствена близост до ректума, така че изследването на простатата се извършва през ректума (това е така нареченият дигитален ректален преглед).

Част от мъжката уретра преминава през простатата, така че когато този орган се увеличи или възпали, мъжът започва да изпитва проблеми с уринирането. Доброкачествените тумори на простатата са най-честият проблем с уринирането.

Как се чувствате увеличена простата? Отначало мъжът започва да ходи много по-често до тоалетната, изпитвайки силен натиск, както при препълнен пикочен мехур. При чести нощни позиви това се нарича никтурия.

Друг сигнал е болката по време на уриниране, по-голямото налягане на струята, но в същото време началото на пътуването до тоалетната се удължава във времето. Понякога урината капе от уретрата след изпразване, а в напреднали случаи, при силно увеличение на простатата, може да настъпи задържане на урина.

Лекарства с рецепта за лечение на простатата

лекарства за лечение на простатит

Важно е да запомните, че всички лекарства, отпускани по лекарско предписание, трябва да се предписват само от медицински специалист и, за разлика от хранителните добавки, се категоризират като лекарства, а не като храна. Пациентът трябва внимателно да следва инструкциите.

Ето списък на лекарствата за размисъл:

  • Финастерид.Действието на това вещество е да намали нивото на 5-алфа-дихидротестостерон в серума, урината и простатната жлеза, В този случай има естествено намаляване на размера на простатата и увеличаване на максималния дебит на урината, намаляване на риска от остро задържане и свързаните с него рецидиви.
  • Афлузозин.Това вещество подобрява процеса на изпразване на пикочния мехур чрез отпускане на тонуса на уретрата. Мускулната стена се отпуска, урината тече свободно, освобождавайки пикочния мехур, без да среща съпротива.
  • Дутастерид.Той е инхибитор на тестостерон 5 алфа редуктаза, ензим, който превръща тестостерона в 5 алфа дихидротестостерон. Това вещество бързо и ефективно намалява производството на вещества, които допринасят за разпространението на простатата. Така симптомите на проблема изчезват.
  • Силодозин.Механизмът му на действие намалява дискомфорта от подутия пикочен мехур, свързан с прекомерно натрупване и отделяне на урина.

Извънборсови лекарства за лечение на простатата

  • Екстракт от плодове Sereno(наричана по друг начин джудже длан или трион). Препаратите, съдържащи екстракта от това растение, са растителни продукти. Те потискат активността на 5-алфа редуктазата, която от своя страна намалява синтеза на дихидротестостерон и има антиандрогенен ефект, или с други думи, забавя растежа на тъканите. Също така екстрактите от палмови плодове действат като противовъзпалителни и противозастойни лекарства, което също помага за намаляване на обема на простатната жлеза.
  • Екстракт от африканска слива.Препаратите с тази добавка помагат за подобряване на състоянието по много начини - растежът на раковите клетки намалява, наполовина повече урина напуска уретрата и скоростта на уриниране се увеличава. Комплексът липид-стерол е отговорен за фармакологичното действие, чиято основна активна съставка е бета-ситостерол. В допълнение, липидно-стероловият комплекс подобрява метаболизма на простатната тъкан, като потиска стимулацията на жлезистата строма.
  • Тиквено масло.Съставите от тиквено масло са хранителни добавки, които подпомагат правилното функциониране на простатата и пикочния мехур. Те се използват както за профилактика на уголемяване на простатата, така и за профилактика в по-късна възраст. Тези формулировки обикновено съдържат студено пресовано масло, което е богато на незаменими мастни киселини, особено омега-6. Успоредно с това тези киселини подобряват здравето на мозъка, потентността, бдителността на очите, здравето на ставите и много други тъкани в тялото.
  • Цъфтяща Сали.Препаратите могат да се произвеждат в различни форми - както капсули, съдържащи билков екстракт, така и чайове. Дребноцветният чай от иван наистина има благоприятен ефект върху функционирането на простатната жлеза, той може да се използва за профилактика и ако проблемът вече се е случил, то като средство за облекчаване на състоянието със сложно лечение.